هفت کلید تمرکز: تمرینات هفتگانه برای افزایش تمرکز کودکان
همه ما در زندگی روزمره با مسائل مختلفی مواجه میشویم که نیاز به حل آنها داریم. برای حل هر مسئله نیز نیاز به فکرکردن و تمرکز مناسب روی آن خواهیم داشت؛ بنابراین بر ماست که دانشآموزان و فرزندانمان را از دوران کودکی با فکرکردن و تمرکز درست آشنا کنیم. یکی از راههای مؤثر آموزش به کودکان، بازی است؛ چرا که بازی هم از علاقههای کودکان است و هم میتواند ما را به هدف موردنظر برساند. بازیهایی برای افزایش تمرکز کودکان، در واقع توجه و تمرکز را تقویت میکنند. اولین قدم برای کار روی توجه و تمرکز کودک، جذب توجه اوست. در این مقاله، به بازیها و فعالیتهای حرکتی که منجر به افزایش توجه و تمرکز در کودکان میشود، میپردازیم. این فعالیتها به تعادل، ایجاد روابط سیناپسی و پیوستهای نورونی در مغز کودکان کمک کرده و به یادگیری بهتر آنها میانجامد.
نکته اصلی برای موفقیت در تقویت تمرکز در کودکان، جذابیت بازیهاست. اگر کودکان حین بازی احساس شادمانی و رضایت کنند، بهراحتی بازی را یاد میگیرند. والدین با توجه به سن کودک میتوانند از بازیهایی برای افزایش تمرکز استفاده کنند. نکته مهم در انجام بازیهای تمرکزی، استمرار و روزانه بودن آنهاست. شما باید روزانه ده تا پانزده دقیقه با کودک بازیهای افزایش تمرکز انجام دهید و تلاشهای فرزندتان را حتماً تشویق کنید. این بازیها را در محیطی شاد و بهصورت بازیگونه انجام دهید، نه به شکل تکلیف که ممکن است کودک را خسته کند.
تمرینات هفتگانه برای افزایش تمرکز کودکان
1. تجسم
از کودک بخواهید چشمانش را ببندد و تصویر یکی از اشکال هندسی مانند مثلث را در ذهن تجسم کند. سپس با چشمان بسته، آن تصویر را روی کاغذ ترسیم کند. از او بخواهید این کار را دوباره تکرار کند. انجام این کار بدون توجه و تمرکز امکانپذیر نخواهد بود. هرچه کندتر صورت گیرد، به علت افزایش مدتزمان توجه و تمرکز، نتایج بهتری به همراه خواهد داشت. در مراحل پیشرفت، میتوان اشکال متفاوت و پیچیدهتری مانند مربع، لوزی، ستاره و غیره را انتخاب کرد.
2. حدس اشکال
از کودک بخواهید چشمانش را ببندد و سپس اشکال هندسی مختلف را به او بدهید. از او بخواهید نوع اشکال را حدس بزند. در مراحل پیشرفت، میتوانید اشکال حیوانات گوناگون را نیز پیشنهاد دهید.
3. تمرکز بر دما
دستان کودک را در دست بگیرید و هنگامی که چشمانش بسته است، دو شیء کمی گرم و کمی سرد را در دستانش قرار دهید و از او بخواهید دمایی را که احساس میکند شرح دهد.
4. بازی با انگشتان
از کودک بخواهید انگشتان دستش را باز نگه دارد و با تمرکز روی یکی از آنها، آن را خم کند. وقتی تمام انگشتانش را بست، دوباره از او بخواهید دستش را باز کند و این بار با تمرکز بیشتر یکی از انگشتانش را خم و دوباره باز کند. سپس همین کار را برای انگشت بعدی انجام دهد، بدون اینکه انگشتان دیگر را خم کند.
5.تمرکز روی تنفس
از کودک بخواهید بهآرامی نفس بکشد و تا ده بشمارد. عمل شمارش باید در هر دم و بازدم تکرار شود.
6. تمرکز بر صدای محیط
هنگامی که با کودک به مکانهای شلوغ مانند پارک، رستوران، ساحل، جنگل و غیره میروید، از او بخواهید به صدای طبیعت گوش فرادهد. صداهایی مانند صحبت افراد، صدای آب، امواج دریا، برخورد و تماس اشیا، صدای پرندگان و غیره. سپس از او بخواهید هر صدا را که میشنود توضیح دهد. وسایل صوتی و تصویری زیادی وجود دارد که حاوی صداهای متفاوت از طبیعت هستند و کودک میتواند این تمرین تمرکز را در خانه نیز انجام دهد.
7. نگاهکردن
شیء را در فاصله چندمتری کودک قرار دهید و از او بخواهید که بدون پلکزدن به آن نگاه کند. هرچه مدتزمان مشاهده بدون پلکزدن طولانیتر شود، تمرکز او نیز به همان نسبت افزایش خواهد یافت. به کودک یادآور شوید که پلکنزدن همیشگی نیست و مخصوص انجام این تمرین است؛ زیرا پلکنزدن مداوم میتواند سبب خشکی، سوزش و خارش چشم شود. در پایان هر تمرین به نتایج و پیشرفتهای بهدستآمده نیز توجه داشته باشید.